Actueel Onkruid wieden en poetsen in plaats van les:

Onkruid wieden en poetsen in plaats van les:

'Dit is eerlijk gezegd leuker dan op school zitten'

Veenhuizen blinkt en glimt weer. Leerlingen van het Dr. Nassau College in Norg waren er vrijdag de hele dag aan het poetsen, boenen en vegen.

Een werkdag van school, daar moet een vlog van komen. En als die af is, dan ben je klaar toch? Vier tweedeklassers van het Dr. Nassau College in Norg hebben vrijdag de hele ochtend gewerkt aan hun video-log en vragen tegen één uur aan locatiedirecteur Richard Gerding of ze nu naar huis mogen.

Bezems en hoopjes stof

Geen sprake van. Gerding neemt de jongens mee naar de Grote Kerk, waar dorpsgids Kees Timmerman net een groepje schoolgenoten van het viertal onderhoudt over de geschiedenis van de kerk. Her en der staan bezems en liggen hoopjes stof, want met lezing onderbreekt Timmerman de grote schoonmaak door de leerlingen. Ze zijn een dag lang in het dorp om vrijwilligerswerk te doen. Dit is een soort alternatief voor de maatschappelijke stage, die in 2011 onder luidkeels protest van scholen landelijk is ingevoerd en vier jaar later met net zo veel protest van diezelfde scholen werd afgeschaft. In de tussentijd waren de leraren tot de conclusie gekomen dat het toch wel nuttig is als kinderen eens buiten de school hun handen uit de mouwen steken.

Je maakt elkaar eens anders mee

De dertienjarigen in Veenhuizen hebben dit allemaal niet bewust meegemaakt, maar vinden het klussen ‘wel leuk’. Nou ja, Lieke Alberts uit Peize vroeg zich aanvankelijk wel af of de mensen in Veenhuizen niet zelf bezem en poetsdoek ter hand kunnen nemen. „Maar het werd toch wel leuk doordat je het met zijn allen doet. Je maakt elkaar eens op een andere manier mee dan op school.”’

Lieke is aan het poetsen in een soort speeltuin achter het vlakbij de kerk gelegen pand van project Bij de Buren, waar ouderen wekelijks komen voor dagbesteding. De toestellen in de speeltuin zijn vies door uitslag van de bomen. Haar schoolgenootje Anna Gerrits uit Kloosterveen bewerkt de glijbaan met een schuursponsje. „Dit is eerlijk gezegd leuker dan op school zitten”, zegt ze. „Schrijf dat maar niet op, want dan worden de leraren kwaad.”

Kramp van het broodjes smeren

Ze beseft dat de ouderen van de dagbesteding niet van de glijbaan gebruik zullen maken. „Er komen hier ook kinderen, misschien wel kleinkinderen van de ouderen.” ‘s Ochtends smeerde ze broodjes voor de lunch voor haar medeleerlingen. „Ik heb er kramp in mijn arm van. Ze zeiden dat ik de boter met een lepel op de broodjes moest smeren, omdat dit handiger is. Daar ben ik nog niet van overtuigd.” Vrijwilligerswerk en mantelzorg is Anna niet vreemd. „Ik help mijn opa en oma wel eens met stofzuigen en het verzorgen van de vogeltjes. Hartstikke leuk.”

Even verderop krabt Gijs Dinkelman met grote zorgvuldigheid het onkruid tussen de terrastegels weg. „Het is fijn voor de ouderen als het er hier weer netjes uitziet. Dat maakt het leuk”, vindt Gijs. Normaal zou hij tot drie uur ‘s middags op school zitten, dus hij is hier geen vrije tijd mee kwijt. Hem wacht nog wel een flinke fietstocht, want hij woont in Assen. Vlakbij Quintus, ook een vestiging van het Dr. Nassau College, waar hij ook havo kan doen. „Maar ik ga naar Norg, want een kleine school past beter bij mij. En dat fietsen is geen probleem hoor. Ik zit op wielrennen.”