Actueel GGD onderzoek

GGD onderzoek

Gezondheid en leefstijl van jongeren in beeld!

In de maanden september, oktober en november 2019 houdt GGD Drenthe een groot gezondheidsonderzoek onder leerlingen van klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs. Dit onderzoek heet de Gezondheidsmonitor Jeugd. In Drenthe doen 25 scholen mee. Ook op onze school vindt dit onderzoek plaats.

Waarom dit onderzoek?

Het doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in de gezondheidssituatie van leerlingen in de klassen 2 en 4 van het voortgezet onderwijs. De Gezondheidsmonitor Jeugd wordt eens in de vier jaar uitgevoerd. Met de resultaten van dit onderzoek wordt landelijk en lokaal beleid ontwikkeld om de gezondheid en leefstijl van leerlingen te bevorderen. Leerlingen met een goede gezondheid en gezonde leefstijl presteren immers beter op school!

Hoe verloopt het onderzoek?

Tijdens een lesuur op school vullen leerlingen uit de klassen 2 en 4 een vragenlijst in via internet.  De vragenlijst bevat verschillende onderwerpen, zoals gezondheid, welzijn, leefstijl en vrije tijd. Een docent begeleidt de afname van het onderzoek. De leerlingen ontvangen op school een inlogcode waarmee ze bij de vragenlijst op internet kunnen. De resultaten van het onderzoek worden op groepsniveau weergegeven. Op www.GezondheidsGegevensDrenthe.nl worden de uitkomsten van de Gezondheidsmonitor Jeugd gepubliceerd.

Deelname
Zowel ouders/verzorgers als leerlingen krijgen enkele weken voor het onderzoek alle benodigde informatie over het onderzoek. De deelname aan het onderzoek is vrijwillig.

Vragen?
Heeft u vragen over dit onderzoek of wilt u meer informatie over de Gezondheidsmonitor Jeugd? Neem dan contact op met GGD Drenthe, via epidemiologie@ggddrenthe.nl of via 0592 306300. Op www.ggddrenthe.nl vindt u meer informatie over het onderzoek en antwoord op de veelgestelde vragen.